eigen kweek

publieke moestuin mstrchtrstwg

Van en voor iedereen die wel eens een hongerke heeft.

Dingen komen en dingen gaan, maar de MSTRCHTRSTWG zal nog lang bestaan : )

De school maakt plaats voor nieuwe buren, dus ons tuintje is niet meer. De plaatjes hieronder herinneren eraan dat het goed was. Dank aan iedereen die hier zijn grote of kleine steentje aan heeft bijgedragen.

Publieke moestuin Maastrichtersteenweg Hasselt

En wat als we nu eens groenten zouden beginnen kweken ?

Samen. Gewoon op straat. Voor iedereen. Die wel eens iets eet. Dat vroegen we ons op een blauwe maandag af. Met welk resultaat? Geen idee. Dus besloten we om er maar eens werk van te maken.

 Enkele vergaderingen later (in De Vaart van Maastricht, het vergaderlokaal bij uitstek om belangrijke beslissingen te nemen), schroefden we op zondag 8 maart 2020 de eerste plank tegen de muur. 
Het vervolg lees je hieronder.

Zin om mee te doen?

Met groenten kweken, onkruid wieden of het onderhoud van deze website. Laat het ons weten.
Stuur daarvoor gewoon een mailtje naar bestebuur@mstrchtrstwg.be.

Plan Eigen Kweek moestuin Mstrchtrstwg


Wat vooraf ging

Het plan

Groenten kweek je in plantenbakken. En een watervoorraad kan handig zijn in periodes van droogte. Dus voorzagen we beide in het plan.

Een eerste lijstje van mogelijke groenten en kruiden schreven we op de rug van een bierkaartje. 

Plantenbak met affiche Eigen Kweek Mstrchtrstwg

8 maart 2020

De plantenbakken

Op zondag 8 maart begonnen we te klussen. Op straat, dicht tegen mekaar. Toen mocht dat nog. 

In de loop van de weken die volgden verzamelden we palletten om de bodem van de bakken op hoogte te brengen. Worteldoek zorgt ervoor dat de grond binnenblijft, maar dat het overtollige water kan wegsijpelen. 

Van de restanten van de palletten maakten we een zitbankje. Want als het werken op straat ons één ding had duidelijk gemaakt, dan wel dit: voor ieder kwartiertje werken sta je drie kwartier te kletsen. Perfect! Want net wat de bedoeling was van Operatie Eigen Kweek: buren met mekaar in contact brengen.

Dus tegen de zomer gaan we ervan uit dat het dringen wordt in de buurt van dat bankje. Enfin, dat hopen we toch. Want hoop doet groenten groeien ;-)

Perenboompje Eigen Kweek Mstrchtrstwg

broeikasboom stad hasselt

De eerste aanplanting

Een eigen fruitboompje, dat mocht in onze publieke groententuin zeker niet ontbreken. Het kostte enige overtuigingskracht, maar uiteindelijk kregen we van de stad toch ook een gratis broeikasboom. Waarvoor dank.

We hopen dat hij straks krom hangt van de peren. 

Levering grond Eigen Kweek Mstrchtrstwg


10 april 2020

zonder grond geen groenten

Stipt op afgesproken dag en uur levert een Hasseltse grondwerker ons 1,8 kuub zwarte grond. Los op het voetpad.

Vier man, een paardenkop, een koppel schoppen en een borstel later was daar niets meer van te merken. Behalve aan de netjes gevulde plantenbakken. Laat de legummen maar aanrukken.

Paaseieren Eigen Kweek Mstrchtrstwg


12 april 2020

de paashaas was ons goed gezind

Zoveel ijver op een hoopje grond, dat was ook de paashaas niet ontgaan. Hij bedeelde ons dan ook rijkelijk met vrolijk gekleurd eierwerk. 

Het stralend lentezonnetje en de vele passanten deden de rest. 'Oh, hoe schattig' was zondermeer de vaakst gehoorde kreet. Kinderen én volwassenen grabbelden dat het een lieve lust was. Nog meer stopten gewoon om even een fotootje te maken. Meer moet dat niet zijn. Opdracht volbracht.

Eerste groenteplantjes Mstrchtrstwg



18 april 2020

Laat de groenten nu maar groeien

Aangezien Bilzen niet meer naar de markt in Hasselt komt, trok Hasselt dan maar naar Bilzen. Groenteplantjes halen is sowieso een noodzakelijke verplaatsing, ook onder lock-downregime.

Onder de aanvoer: aardbeien, tomaten in verschillende formaten, sla, boontjes en diverse kruiden. Het mag na vier weken absolute droogte stilletjes beginnen regenen. Stilletjes.

16 mei 2020

Tussenstand

Op een kat (denken we) na die wat tussen de gewassen komt woelen, loopt het prima. De plantjes hebben duidelijk 'gepakt'. So far so good.

De enige regenbui in drie maanden zorgde voor een kleine 400 liter water in het vat. Daarmee kunnen we er nog wel een tijdje tegen.

Column Anke Buckinx in Sjiek

30 mei 2020

En ineens stonden we in Sjiek

Tegen zoveel mooie woorden kunnen wij niet op. Dus laten we ze maar voor zich spreken. Danke Anke : )

Bloem Courgette

1 juni 2020

als hier geen vette courgettes van komen ...

dan weten wij het ook niet meer :D

zin om deze pagina mee up-to-date te houden ?

Stuur ons dan een mailtje. Technische kennis of ervaring heb je helemaal niet nodig. Een beetje vlotte pen volstaat. En vooral goesting.